Lesene fasade

Lesene fasade

Lesene obloge na hiši niso le dekorativni element, ampak tudi funkcionalni del celotne konstrukcije. Lahko so v obliki desk, lamel, skodel ali pred pripravljenih plošč.

Nasvet: pri vgradnji lesnih oblog naj ima les 13 - 16 % vlažnost, da se izognemo glivam, zaradi katerih bi se lesne obloge poškodovale ali spremenile barvo.

Za zaščito lesne fasade pred pršenjem in vlago je potrebno zagotoviti zadosten odmik obloge od tal ali zidu. Odmik naj znaša vsaj 30 centimetrov.

Konstrukcijska zaščita - strešni napušči - zaščitijo leseno fasado fizično pred vremenskimi vplivi njihovimi nezaželenimi posledicami. Prav tako se lesene fasade lahko zaščitijo z nanosom lakov in lazur.

Prezračevanje

Zlasti zrak med nosilnim zidom in leseno fasadno oblogo pomaga preprečevati nastanek kondenza. Tudi voda, ki v primeru neurja vdre v konstrukcijo se hitreje posuši. Za učinkovito prezračevanje je potrebno zagotoviti vsaj 20 mm odmik oblog od zidu. Na zgornji in spodnji strani pa se pustijo odprtine za pretok zraka, ki jih zapremo z mrežico proti mrčesu.

Nasvet: V splošnem se prezračevanje fasade priporoča ker se eventualna vlaga, ki vdre za oblogo, hitreje posuši.

Podkonstrukcija in pritrjevanje

Izvedba podkonstrukcije je odvisna od velikosti in smeri polaganja lesenih oblog. V splošnem se za podkonstrukcijo uporabijo letve dimenzij 24 × 48 mm ali 30 × 50mm

Nasvet: Pri izvedbi toplotno izolirane prezračevane fasade je potrebno namestiti še kontra-letve za oporo toplotno-izolacijski oblogi, ki mora biti dodatno zaščitena proti vlagi.

Za pritrjevanje fasadnih lesenih oblog se priporočajo žičniki iz nerjavečih materialov, saj se cinkova zaščita pri zabijanju lahko poškoduje in sčasoma pride do korozije, ki pokvari estetski videz lesene fasade.

 
 
 

Več informacij

 

Pokličite nas na 031 301 702 ali pa oddajte sporočilo preko spodnjega obrazca.

Polja označena z * so obvezna!

 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.